У петак, 29. априла 2022. године са почетком у 19.00 часова у Галерији Куће Војновића , одржаће се отварање самосталне изложбе скулптура под називом ,,Плес Богиње‘’ ауторке Драгане Станковић.

Драгана Станковић је рођена 25. Јула 1974. године у Београду. Факултет ликовиних уметности у Београду уписала је 1994. године. Дипломирала 1999. године и магистрирала 2001. године у класи професора Владимира Комада. 1999. године била је стипендиста фонда Мадлена Јанковић. 2002. године добила је стипендију Италијанске владе за курс специјализације који је завршила исте године на Факултету лепих уметности у Риму. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а.

На почетку своје развојне цивилизацијске фазе, прачовек је имао дубоко изграђен став према узвишеном и небеском, према ономе чему се клањао, дивио, молио. Тај осећај страхопоштовања створио је у њему осећај и потребу за поседовањем личног Божанства, кућепазитеља, заштитника породице и плодности……

У таквом цивилизацијском и социолошком оквиру настаје ОНА, Богиња плодности, она којој се клањају и моле, она од које очекују више. Више свега порода, усева, стоке, наставак репродукције. Различите светске цивилизације представљале су је на исти начин.

На почетку свог стваралачког опуса Драгана Станковић као примарни мотив узима ЊУ – велику богињу плодности. Међутим овога пута ОНА је лишена свега што је везује за њу. Станковићева је посматра као људску фигуру којој даје нову улогу. Од самог почетка развоја своје специфичне вајарске форме Драгана Станковић третира фигуру Богиње плодности као идеалан мотив, не лишавајући је предимензионираних женских атрибута.

На почетку свог стваралачког чина Драгана Станковић је попут својих јунакиња показала шта је могуће у времену нових форми и медијума, она је постала традиционална. Остала је верна материјалу у којем су радили највећи вајари света, моделујући у њему фигуре својих богиња, акробата, плесачица и балерина. Показала је да традиционална форма и материјал могу бити савремени.

Изложба скулптура под називом ,, Плес Богиње ‘’ ауторке Драгане Станковић биће отворена за јавност до 17. маја 2022. године. Посетиоци ће моћи да погледају изложбу сваког радног дана од 10.00 до 19.00 часова.

Улаз на изложбу је слободан.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA