У петак, 20. маја 2022. године с почетком у 19.00 часова у Галерији Куће Војновића, Цара Душана 3, одржаће се отварање самосталне изложбе слика под називом „Дивљанизам“ аутора Сретка Дивљана из Јагодине. Изложбу ће отворити Љиљана Челиковић, ликовни педагог из Нове Пазове и проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Сретко Дивљан рођен је у Новој Пазови. Факултет за ликовне уметности завршио је у Београду 1973, а Магистрирао је на истом факултету 1975. године. Излагао је на више од 100 колективних изложби од којих му је најдражи београдски Октобарски салон. Остварио је и преко 50 самосталних изложби у земљи и иностранству. Члан је УЛУС-а од 1974. године. Почетком последње деценије прошлог века његова самостална изложба у Будимпешти путем анкете проглашена је за изложбу године, а награду „Најбољи студент године“ добио је 1973. године на Факултету ликовних уметности у Београду. Велику награду Салона у октобру за област ликовних уметности УЛУС-а добио је 2017. у Београду.

За време дугогодишње професуре у гимназији Светозар Марковић у Светозареву основао је секцију модних креатора и манекена, као и секцију модерног балета 1976. године. Након тога своју каријеру наставља као професор на Учитељском факултету у Јагодини где је уједно био и дугогодишњи декан сада Факултета педагошких наука у Јагодини.

Даровит је и позоришни редитељ који је открио бројне таленте, а они већ годинама (па и деценијама) глуме у најистакнутијим српским позориштима. Курс режије завршио је 1964. у Сарајеву у позоришту Хасан Кикић. Као редитељ и руководилац позоришта оставио је значајан траг у позоришном животу Јагодине. Режирао је око 80 позоришних представа. За време НАТО бомбардовања основао је „Ратну школу против суза и стреса“. Успешно пише монографије, приповетке, бајке и басне.

Аутор за своје радове каже „Мој стил изражавања у уметности зове се дивљанизам. Светле и тамне нијансе палете доминирају у нео-експресионизму дивљанизма, који сугестивно прича о драми света и живота. Сведене форме и плохе својом једноставношћу ругају се разним помодарним покретима и жале сироти и напаћени свет.“

Сретко Дивљан познат је српској јавности као сјајан сликар, успешан ликовни педагог, писац монографија и добитник многобројних награда.

Изложба слика Сретка Дивљана „Дивљанизам“ биће отворена за јавност до 5. јуна 2022. године. Посетиоци ће моћи да погледају изложбу сваког радног дана од 10.00 до 19.00 часова.

Улаз на изложбу је слободан.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA