Галерија Куће Војновића
28. април – 15. мај

У петак, 28. априла са почетком у 19.00 часова у Галерији Куће Војновића одржаће се свечано отварање изложбе под називом: ,,Мале воде равнице – Бара,, аутора Милорада Степанова.

Милорад Степанов рођен је у Кикинди 06.09.1960. године. Сликарски одсек Факултета ликовних уметности у Београду завршио је у класи професора Војислава Тодорића 1987. године. Магистрирао је 1991. године код истог професора. Конзервацију и рестаурацију штафелајног сликарства магистрирао је 1994. године на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду код професора Милорада Медића. Поред сликарства бавио се и конзервацијом и рестаурацијом зидног и штафелајног сликарства, илустрацијом и писањем (публицистика, критика, теорија, ум, методика наставе ликовног васпитања предшколске деце ). Педагошким радом бави се од 2004. године прво на Вишој а потом и на Високој струковној школи за образовање васпитача у Кикинди. 2013. године је докторирао одбранивши докторски уметнички пројекат и писану тезу Слатина, као проблемско сагледавање места улога и значаја боје и хроматских односа у сликању пејзажа равнице и тако стекао титулу доктора уметности из области сликарства. Излагао је на преко тридесет самосталних и сто педесет колективних изложби у земљи и иностранству.

Ова изложба је конципирана као серијал призора – слика под радним насловом Мале воде равнице – БАРА, насталих као талог и транспозиција визуелних подстицаја из равнице, непосредног окружења града Кикинде, у којем аутор живи, ради и ствара. Свакодневни изласци у природу, уз практиковање риболова мушичарењем, подразумевао је пуно шетњи кикиндским атаром али и застајкивања пред изабраним дестинацијама, малих вода равнице – канала и бара. У блоку за скицирање и меморији дигиталног фото – апарата аутор је бележио призоре које је откривао и визуелно – ликовно истраживао. Потом је на ,,лицу места” , ступао у дијалог са изабраним призором ( први запис ликовне експресије ), док је финализацију утисака настављао у атељеу, често на расходованим платнима одбачених рекламних паноа на чијем су лицу, а још чешће наличју настајале поступком својеврсне рециклаже ,, нове ” слике личног паноптикума и призора малих вода равнице које аутор и даље свакодневно обилази.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до понедељка 15. маја. 2023. године, радним данима у периоду од 08:00 до 16:00 часова.

Улаз на изложбу је бесплатан.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA