Културни центар, мала сала
20. март у 18 часова

Предавање др Јасне Јованов које ће бити посвећено Драгану Алексићу и његовом дадаистичком деловању, одржаће се 20. марта 2019. године у 18 сати у малој сали Културног центра Инђија.

Током предавања др Јасна Јованов ће представити књигу Драган Алексић-Ликовне критике, коју је приредила и за коју је добила престижну Награду „Павле Васић’’, 2018. године. Публика ће такође имати прилику да погледа ТВ филм „Последња дадаистичка представа“, који је снимљен 1992. године у продукцији ТВ Нови Сад, по сценарију Јасне Јованов, у режији Александра Давића.

Као један од првих уметничких покрета који су текли парлелно са светским дешавањима, дадизам на југословенским просторима представља феномен који је и добио своје тумачење на глобалном плану. Поред Гојка Тешића, Миодрага Б. Протића, Ирине Суботић, Марије Циндори и других, др Јасна Јованов се овим феноменом бави дуги низ година, од укључивања у реализацију дадаистичке енциклопедије Crisis and the Arts: The History of Dada. The Eastern Orbit: Russia, Georgia, Ukraine, Central Europe and Japan, Vol. IV (General Editor Stephen C.Foster) New York: G.K. Hall& Comp. Publishers објављене 1998., а потом и студије Демистификација апоркифа – Дадаизам на југословенским просторима (1920-1922) из 1999. године и многих других текстова који су уследили. Тренутно је ангажована на међународном пројекту „Централно-европске авангарде“ коју организују Музеј Лајоша Кашака из Будимпеште и група историчара уметности са Универзитета Манитоба и Вандербилст из САД.

Улаз на предавање је слободан.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA