01 – 04. jun

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da će se od 1. do 4. juna 2020. održati četvrti po redu, Međunarodni književni festival – INĐIJA PRO POET 2020.

INĐIJA PRO POET 2020 u svom četvrtom izdanju, zbog situacije prouzrokovane virusom Kovid-19 i u skladu sa propisanim merama, sadržaće programe koji će biti organizovani u Inđiji, ali i nastupe učesnika iz inostranstva koji će biti emitovani u video formatu na internet platformama, društvenim mrežama i na TV kanalima.

Dobitnik Glavne nagrade festivala GRAN PRI PRO POET ove godine je srpska književnica Ljiljana Habjanović Đurović. Nagrada će dobitnici biti uručena na svečanosti otvaranja festivala Inđija Pro Poet u ponedeljak 1. juna u 13:00 časova, u zgradi Opštine Inđija. Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović i Pero Zubac.

U programu festivala učestvuje više od 60 pesnika, prozaista, književnih prevodilaca i kantautora iz 25 države, i to iz Indije, Rusije, Velike Britanije, Danske, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske, Irana, Kanade, Rumunije, Islanda, Kolumbije, Španije, Severne Makedonije, Slovenije, Portugalije, Sjedninjenih američkih država, Kipra, Francuske, Ukrajine, Egipta, Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske i Srbije.

Specijalnu nagradu festivala INĐIJA PRO POET 2020 dobio je pisac Gžegož Valčak iz Poljske, koja podrzumeva objavljivanje knjige na srpskom jeziku, a ova knjiga će biti i promovisana u septembru mesecu, kada će biti promovisan i Zbornik festivala, sa radovima svih učesnika. Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene i četiri Povelje, namenjene inostranim učesnicima festivala.

Festivalom INĐIJA PRO POET 2020 želimo, kao i prethodnih godina, da afirmišemo naše književno stvaralaštvo i upoznamo našu javnost sa savremenim književnim tokovima u svetu, a Srbiju da predstavimo kao zemlju u kojoj postoje akteri u kulturi sa istančanim sluhom za važnost razvijanja i negovanja multikulturalnosti, kroz negovanje književnosti i poetske reči.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala INĐIJA PRO POET 2020 su Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, uz podršku „Književne radionice Kordun“, a pokrovitelj je Opština Inđija. Direktor festivala INĐIJA PRO POET 2020 je pisac Miodrag Jakšić.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA