8-13. септембар у 19:00 часова

ПОЧИЊЕ 6. МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ „ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ“

У Инђији ће се од 8. до 13. септембра одржати шести по реду Међународни књижевни фестивал – ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2022.

Добитник Главне награде фестивала ГРАН ПРИ ПРО ПОЕТ ове године је српски песник Иван Негришорац. Награда ће лауреату бити уручена на свечаности отварања фестивала Инђија Про Поет у четвртак 8. септембра у 19 сати, на летњој сцени Куће Војновића, у центру Инђије. Добитници овог признања претходних година били су Матија Бећковић, Милован Витезовић, Перо Зубац, Љиљана Хабјановић Ђуровић и Љубивоје Ршумовић. ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2022 у своме шестом издању угостиће 56 књижевника, књижевних преводилаца и кантаутора из 20 држава.

Уз традиционалне фестивалске програме Књижевни меридијани, Књижевни матине, Промоције нових књига и Велики књижевни митинг, учесници фестивала одржаће и књижевне часове у свим основним школама инђијске општине, а наступиће и у Келтском селу у Инђији, у Новом Саду код споменика Јовану Јовановићу Змају и у Београду у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији.
Специјалне повеље фестивала ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2022 биће уручене писцима Месту Шенолу из Турске, Густаву Вага Мансили из Шпаније, Дебасишу Парашару из Индије, Димитрису П. Краниотису из Грчке и Ана Марији Дел Оли из Италије. Током фестивала биће потписани протоколи о сарадњи нашег фестивала са сродним манифестација у свету.
Фестивалом ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2022 желимо, као и претходних година, да афирмишемо српско књижевно стваралаштво и упознамо јавност са савременом књижевношћу у свету, а Србију да представимо као земљу са озбиљним потенцијалом организовања манифестација у области културе.

Организатори Међународног књижевног фестивала ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2021 су Удружење „Мој Срем“, Културни центар Инђија и Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић“ из Инђије, а покровитељ је Општина Инђија. Директор фестивала ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2021 је писац Миодраг Јакшић.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA