Галерија Куће Војновића
16. јун – 04. јул

У петак, 16. јуна са почетком у 17:00 часова у Галерији Куће Војновића одржаће се свечано отварање изложбе под називом: ’’У потрази за Аркадијом’’ аутора Огњена Мирковића.

Огњен Мирковић је рођен 19.08.1994 године. Образовање 2013–2017. Основне академске студије на Факултету ликовних уметности, смер сликарство, 2017–2018. Мастер академске студије на Факултету ликовних уметности, класа проф. Банета Раковића. Награде 2015. Награда Факултета ликовних уметности за цртеж (студија модела, II година студија). Учествовао је на бројним изложбама. Уметник Огњен Мирковић (1994) своју инспирацију проналази у природи. Пажљивом селекцијом мотива, опредељује се за сликање природних лепота Србије. На својим платнима бележи неке од најлепших предела наше земље, попут прераста (Прераст у Доброселици, Ваља прераст), шума (Каменолом I и II), клисура и врела. Одајући симболичну почаст својој отаџбини, приказом ведрих предела бујне природе, уметник испољава своју наклоност ка класичном пејзажу, који почива на традицији европског романтизма и реализма. Жанр који је на актуелној уметничкој сцени у Србији, обележеној полифонијом сликарских израза, готово усамљен, Мирковић враћа поново у фокус.

Од раних радова, насталих за време мастер академских студија на Факултету ликовних уметности у Београду (2018) до оних најрецентнијих, прати се развој ликовне поетике младог уметника који у тематском погледу врло рано усваја регистар пејзажних мотива. Остајући веран природи као извору својеврсне фасцинације, аутор наставља најпре традицију европских сликара позног 19. века, коју су природу доживљавали као идеално место, односно својеврсну Аркадију.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до уторка 4. јула 2023. године, радним данима у периоду од 08:00 до 16:00 сати.

Улаз на изложбу је бесплатан.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA