Галерија Куће Војновића
17. новембар – 01. децембар

У петак, 17. новембра 2023. године са почетком у 17:00 часова у Галерији Куће Војновића одржаће се свечано отварање изложбе под називом: ,, Пресија, рађање јаве “ ауторке Мирјане Благојев.

Мирјана Благојев је рођена у Зрењанину 1974. Дипломирала вајарство на Академији уметности у Новом Саду 2000. године, где је и магистрирала 2007. на тему Покушај спајања наизглед неспојивог-игра света у свету игре. Завршила мастер студије на Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs у Стразбуру, Француска на смеру Објекат – стакло 2005. године. Стекла звање Доктора уметности на Академији уметности Нови Сад 2019., на тему Транспарентност и рефлексија – променљивост просторних односа дела и његовог окружења. Запослена на Академији уметности у Новом Саду на предмету вајарство у звању ванредног професора. Члан је УЛУВ-а и ЕСГАА ( European Studio Glass Art Association). Учествовала у реализацији бројних међународних пројеката, као и на бројним уметничким симпозијумима и колонијама у земљи и иностранству. Излагала на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству.

На изложби су представљене скулптуре и рељефи у којима ауторка суочава две компоненте: земљу, односно глину/теракоту са рефлектујућим материјалима попут прохрома или полистирена. Суочавањем два материјала као што су глина и рефлектујућа материја отелотворује се идеја суочавања старог и новог, одраза као променљиве слике окружења и земље као темеља свега што постоји. Земља представља и основу на којој су се градиле цивилизације ранијих времена, док рефлектујуће површине доминирају у савременој урбаној архитектури. Слике из којих продире рефлектујућа материја, уводећи околни простор и посматрача у простор слике. Слике из серије Reality pieces су израђене од новинске хартије која отелотворује идеју о слици стварности која се представља путем медија, или су приказ симбола друштвених мрежа који представљају одређену паралелну стварност. На тај начин у овим сликама суочавају се више нивоа стварности: онај који нам је представљен, онај који ми представљамо и онај који сами видимо.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 1. децембра 2023. године, радним данима у периоду од 08:00 до 16:00 часова.

Улаз на изложбу је бесплатан.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA