Галерија Куће Војновића
07. април – 25. април

У петак, 7. априла са почетком у 19:00 часова у Галерији Куће Војновића одржаће се свечано отварање изложбе ’’Џингис Кан и стварање савременог света’’ ауторке Тијане Сићевић.

Тијана Сићевић (15.07.1991.) рођена у Приштини након чега свој животни пут крчи у Краљеву, Бачкој Паланци, Новом Саду и Београду. Дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек сценски костим, а мастер студије завршава на Факултету техничких наука у Новом Саду на одсеку сценски дизајн. Током студија учествује на уметничким пројектима као костимограф у представама и филмовима и као примењени уметник на изложбама различитих тема. Аутор је изложбе „Џингис Кан и стварање савременог света“ која је активно излагана у галеријама и музејима у Србији већ више од 3 године.Поред остварења као примњењени уметник своје знање и вештине прености у педагошком раду у основној и средњој школи у ком са ученицима постиже завидан успех освајањем награда на конкурсима у Србији и иностранству. Од 2019. године има своју школу цртања.Члан је УЛУПУДУС-а у секцији сценографије и костима.Добитник је специјалне награде за ликовност на фестивалу „Дуодраме“ у Тополи и „Златног витеза“ у Москви за целокупну представу за костимографско решење у представи „Твоја рука у мојој“ у продукцији Мадленианума.

У оквиру изложбе „Џингис Кан и стварање савременог света“ биће представљена три изведена јединствена костима, уз уметничке, техничке и радне скице, које су настале проучавањем монголске културе. Жеља за изучавањем монголске културе потиче из књиге “Џингис Кан и стварање савременог света” Џека Ведерфорда који кроз живот Џингис Кана, првобитно званог Темурџина, описује настанак и развој Монголске државе. Као што и сам назив књиге Џека Ведерфорда гласи, направљена је паралела између традиционалног живота монголског народа који се прожима од разних племена, формирања државе Монголије, њеног развоја и онога што она данас представља у савременом друштву, паралела која је приказана кроз костим. Употребом традиционалних и савремених материјала. Постоји легенда која се и данас преноси са колена на колено да је монголски народ настао од велике љубави између црвене кошуте и плавосивог вука, што се доводи у паралелу Џингис Кана и његове велике љубави Борте, због које је променио закон. Њени отмичари су га навели на размишљање помоћу којих средстава би могао да уједини сва племена насељена на, по данашњим схватањима, територији између Монголије и Сибира. Када су га упорност и снажан дух довели до циља, прославио се захваљујући суровим освајањима. Велика територија, којом је владао до пред крај свога живота, као последицу у данашњици има податак да сваки двестоти човек на свету поседује монголске гене. Тако ова изложба има за циљ да едукује народ који сачињава савремено друштво и разреши разна питања, као и то да су за значајни развој у Европи, у периоду после тринаестог века, такође задужени Монголи. Поред едукације, циљ изложбе је да подстакне посетиоце да размишљају и праве паралелу између традиције и савременог, у било ком сегменту живота.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до уторка, 25. априла 2023. године, радним данима у периоду од 08:00 до 16:00 часова.

Улаз на изложбу је бесплатан.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA